Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 27/2020

 

2. Produkcja cydru ? moment powstania obowiązku podatkowego.

W interpretacji indywidualnej z dnia 16 kwietnia 2020 r. (sygn. 0111-KDIB3-3.4013.52.2020.1.JS) wskazano, że w przypadku produkcji wyrobów akcyzowych w postaci cydru, która zakończy się w momencie uzyskania wyrobu gotowego, który może być już skierowany do konsumpcji (sprzedaży), obowiązek podatkowy powstanie w momencie zakończenia procesu produkcji, który może być identyfikowany z etapem produkcji polegającym na rozlaniu gotowego cydru do butelek (opakowań jednostkowych).

W opisie sprawy wnioskodawca wskazał, że w przypadku prowadzonej produkcji cydru metodami naturalnymi, proces technologiczny będzie składał się z następujących etapów:

  1. Tłoczenie soku z własnych jabłek w prasie.
  2. Przepompowanie uzyskanego soku do zbiorników fermentacyjnych (zgłoszenie podejmowanej czynności do Urzędu Celnego).
  3. Fermentacja burzliwa w otwartych zbiornikach, możliwy niekontrolowany wypływ piany.
  4. Fermentacja cicha, opadanie osadu.
  5. Zlewanie surowego cydru znad osadu (zgłoszenie podejmowanej czynności do Urzędu Celnego). Klarowanie i leżakowanie, w wyniku którego reszta osadu się segmentuje.
  6. Zlewanie znad osadu i rozlew do butelek cydru gotowego (zgłoszenie podejmowanej czynności do Urzędu Celnego).
  7. Banderolowanie i etykietowanie (zgłoszenie podejmowanej czynności do Urzędu Celnego).

Pytanie wnioskodawcy związane było z tym, po którym etapie produkcji cydru należy naliczyć podatek od wyrobów akcyzowych:

  • od uzyskanego w wyniku tłoczenia soku jabłkowego,
  • od wstępnie sfermentowanego cydru po zlaniu znad osadu drożdży i pozostałości owoców,
  • od cydru surowego po wtórnej fermentacji, zlanego znad osadu,
  • od gotowego cydru rozlanego do butelek?

Organ wskazał, że analiza przepisów ustawy o podatku akcyzowym, na tle przedstawionego opisu stanu faktycznego pozwala stwierdzić, że w opisanej sytuacji przedmiotem opodatkowania będzie produkcja wyrobów akcyzowych w postaci cydru, która zakończy się w momencie uzyskania wyrobu gotowego, który może być już skierowany do konsumpcji (sprzedaży). Obowiązek podatkowy powstanie zatem w momencie zakończenia procesu produkcji, który może być identyfikowany z etapem produkcji polegającym na rozlewaniu gotowego cydru do butelek (opakowań jednostkowych).

Reasumując, stwierdzono, że podatek akcyzowy należy naliczyć od gotowego wyrobu rozlanego do butelek. Podstawą opodatkowania jest bowiem ilość wyrobu gotowego, tj. cydru, którego produkcja w tej postaci zostanie zakończona.

Agata Strocka

Konsultant podatkowy

Główny specjalista

w Dziale Audytu Podatkowego

agata.strocka@isp-modzelewski.pl