Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 3/2018

 

 

?
OPODATKOWANIE AKCYZĄ NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH

1. Metody ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa zgodnie z rozporządzeniem z dnia 13 lutego 2009 r. w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa

Prawodawca upoważnił ministra właściwego do spraw finansów publicznych do określenia w drodze rozporządzenia szczegółowych metod ustalania dalszych parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa, w szczególności wyznaczania stopni Plato w piwie gotowym. Zgodnie z art. 94 ust 5 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, minister właściwy do spraw finansów publicznych powinien w swoim rozporządzeniu uwzględnić przepisy prawa Unii Europejskiej w zakresie akcyzy oraz technologię wytwarzania piwa.

Zgodnie z rozporządzeniem z dnia 13 lutego 2009 r. w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa   uwzględniając delegację ustawową zarówno co do wskazania  metod, jak i uwzględniając prawo UE oraz technologię wytwarzania piwa – Minister Finansów w § 3 tegoż rozporządzenie określił metodę ustalania podstawy opodatkowania piwa, stanowiąc, że:

  1. przy ustalaniu podstawy opodatkowania piwa za 1 stopień Plato uważa się ułamek masowy o wartości 1% m/m ekstraktu brzeczki podstawowej, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz zawartości ekstraktu rzeczywistego w gotowym wyrobie,
  2. zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej oblicza się z dokładnością do 0,1 procenta,
  3. metody badań stosowane przy oznaczaniu zawartości alkoholu i ekstraktu rzeczywistego w celu ustalenia ekstraktu brzeczki podstawowej, o którym mowa w ust. 1, określa Polska Norma PN-A-79093-2:2000, ustanowiona przez Polski Komitet Normalizacyjny.

Zdefiniowanie wymienionych pojęć nastąpiło w § 2 powyższego rozporządzenia. Wskazano w nim, że użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:

  1. zawartość alkoholu – ułamek masowy alkoholu etylowego w gotowym wyrobie, wyrażony w procentach m/m, odpowiadający gęstości destylatu otrzymanego po destylacji próbki piwa, oznaczony w sposób określony w § 3 ust. 3;
  2. zawartość ekstraktu rzeczywistego – ułamek masowy ekstraktu w gotowym wyrobie, bez względu na fazę produkcji, w której ten ekstrakt został wprowadzony do piwa, wyrażony w procentach m/m, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu w gotowym wyrobie, oznaczony w sposób określony w § 3 ust. 3;
  3. zawartość ekstraktu brzeczki podstawowej – ułamek masowy ekstraktu brzeczki piwnej, wyrażony w procentach m/m, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego w gotowym wyrobie, oznaczony w sposób określony w § 3 ust.

Malwina Sik
konsultant prawny
aplikant adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel. (22) 517 30 67