Serwis Doradztwa Podatkowego

Zmiany w stawkach VAT

     W dniu 5 marca 2019 roku rząd przyjął projekt nowelizacji ustawy o VAT, który przewiduje wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT.

     Projekt przewiduje: obniżenie stawek VAT m.in na takie produkty jak:

  1. owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów zostaną objęte 5 proc. stawką jak wszystkie owoce – propozycja stawki to 5 porc.;
  2. pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – propozycja stawki to 5 proc.;
  3. zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – propozycja stawki to 5 porc.;
  4. musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone- propozycja stawki to 8 proc.;
  5. książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – propozycja stawki to 5 proc.

     Podwyższenie stawek VAT nastąpi w przypadku m.in:

  1. napoi owocowych i warzywnych (wyłączając soki oraz nektary owocowe i warzywne) – propozycja stawki to 23 proc.;
  2. homarów, ośmiornic oraz innych skorupiaków, mięczaków i bezkręgowców wodnych, przetworów z nich pochodzących, a także kawior i dania sprzedawane w placówkach gastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty – propozycja stawki to 23 proc.;

     Od dnia 1 czerwca 2019 r. obowiązywać zaczną nowe stawki podatku VAT na niektóre towary i usługi, natomiast wraz z początkiem stycznia 2020 roku zaczną obowiązywać przepisy wprowadzające nowy sposób identyfikowania towarów i usług na potrzeby VAT oraz stawki VAT na pozostałe usługi i towary.

 

Martyna Betiuk

Młodszy Konsultant Podatkowy

22 517 30 60 (wew. 109)

martyna.betiuk@isp-modzelewski.pl

Skontaktuj się z naszą redakcją