Stawki VAT dla branży gastronomicznej i hotelarskiej bez zmian

W odpowiedzi na interpelację nr 38224, wiceminister finansów Artur Soboń wyjaśnił, iż postulat wprowadzenia stawki VAT na poziomie 5% w gastronomii i hotelarstwie oznacza de facto obniżenie stawki VAT zasadniczo dla usług związanych z zakwaterowaniem, jak i dań i posiłków o 3 p.p. (z 8% do 5%), natomiast dla podawanego alkoholu, niektórych napojów, wody butelkowanej, kawy, herbaty, a także dań i posiłków, których składnikami są tzw. owoce morza – obniżkę stawki VAT z 23% do 5%. Zdaniem przedstawiciela resortu finansów, takie rozwiązanie w efekcie mogłoby prowadzić do zaburzeń warunków konkurencji oraz zmniejszenia wpływów budżetowych.

Rafał Linka

Konsultant Podatkowy

ra*********@*************ki.pl

background
napisz do nas

Zapytaj nas o ofertę

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.






    karykatura
    newsletter

    Zapisz się na bezpłatny Serwis Doradztwa Podatkowego

    Jest to elektroniczny tygodnik podatkowy, udostępniany Subskrybentom w każdy poniedziałek w formie newslettera.


    Skontaktuj się z nami
    Rozwiążemy każdą wątpliwość
    Daj nam znać
    Skontaktuj się
    Od prawie 30 lat klasyfikujemy się niezmiennie w ścisłej czołówce liderów doradztwa podatkowego.