Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 17/2019

 

 

 

 

OPODATKOWANIE AKCYZĄ NAPOJÓW ALKOHOLWYCH

 

1. Opodatkowanie piwa podatkiem akcyzowym.

Wnioskodawca (dalej jako: „Wnioskodawca” lub „Spółka”) – zamierza rozpocząć działalność gospodarczą w zakresie produkcji, magazynowania, zakupu i sprzedaży piwa. Podatek akcyzowy będzie rozliczany na zasadzie przedpłat, gdzie kwota przedpłaty akcyzy obliczana będzie na podstawie planowanej szacunkowej ilości piwa gotowego, przeznaczonego do sprzedaży. W terminie do ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wyroby akcyzowe zostaną wyprodukowane, podmiot będzie składał właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego deklaracje w sprawie przedpłaty akcyzy oraz wpłacał przedpłatę na rachunek tegoż urzędu. Do 25. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy (piwo gotowe zostało rozlane do opakowania jednostkowego, przekazane do magazynu i przeznaczone do sprzedaży), podmiot obliczy należną kwotę akcyzy oraz złoży w urzędzie skarbowym deklarację dla podatku akcyzowego. Przedpłata akcyzy zostanie uwzględniona w deklaracji akcyzowej i zaliczona na poczet obliczonej należnej kwoty akcyzy od wyprodukowanego wyrobu.
Po procesie fermentacji, która zachodzi w tankach, dojrzałe piwo przelewane będzie do zbiornika rozlewczego wywzorcowanego przez urząd miar. Ilość piwa znajdująca się w zbiorniku rozlewczym, która przeznaczana będzie do rozlewów do opakowań jednostkowych, uznawana będzie za piwo gotowe i tę ilość podmiot będzie przyznawać za podstawę opodatkowania. Po odczytaniu ilości wyrób zostanie rozlany do butelek i pojemników jednostkowych. Piwo w opakowaniach jednostkowych przekazywane będzie do magazynu i przeznaczane do sprzedaży. Procedura nie uwzględnia strat piwa, powstałych w wyniku rozlewu do opakowań jednostkowych.
W związku z powyższym Wnioskodawca zadał następujące pytanie: czy możliwe jest uznanie za podstawę opodatkowania ilości piwa rozlanego do opakowań jednostkowych, przekazanego do magazynu i przeznaczonego do sprzedaży, która to ilość jest ilorazem liczby sztuk poszczególnych opakowań oraz ich pojemności, co pozwoli na pominięcie przelewania piwa z tanku do zbiornika rozlewczego?
W ocenie wnioskodawcy podstawą opodatkowania w opisanym zdarzeniu przyszłym winna być ilość piwa rozlanego do opakowań jednostkowych, przekazana do magazynu i przeznaczona do sprzedaży. Wskazana ilość wyrobu stanowi iloraz liczby sztuk poszczególnych opakowań oraz ich pojemności i wynika z dokumentów magazynowych, prowadzonych przez podatnika.
Zgodnie z art. 1 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym – ustawa określa opodatkowanie podatkiem akcyzowym, zwanym dalej „akcyzą”, wyrobów akcyzowych oraz samochodów osobowych, organizację obrotu wyrobami akcyzowymi, a także oznaczanie znakami akcyzy.
Stosownie do art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy, wyroby akcyzowe to wyroby energetyczne, energia elektryczna, napoje alkoholowe, wyroby tytoniowe, susz tytoniowy, płyn do papierosów elektronicznych oraz wyroby nowatorskie, określone w załączniku nr 1 do ustawy.
Pod pozycją 13 załącznika nr 1 do ustawy, pod kodem CN 2203 00, zostało wymienione piwo otrzymywane ze słodu. Natomiast pod pozycją 16 załącznika nr 1 do ustawy, pod kodem CN 2206 00, zostały wymienione pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. W załączniku nr 2 do ustawy, stanowiącym wykaz wyrobów akcyzowych, do których stosuje się procedurę zawieszenia poboru akcyzy i których produkcja odbywa się w składzie podatkowym, o którym mowa w dyrektywie Rady 92/12/EWG z dnia 25 lutego 1992 r. w sprawie ogólnych warunków dotyczących wyrobów objętych podatkiem akcyzowym, ich przechowywania, przepływu oraz kontrolowania , pod pozycją 13 wymienione zostały wyroby o kodzie CN 2203 00 – piwo otrzymywane ze słodu.
Z kolei pod pozycją 16 tegoż załącznika nr 2 do ustawy, wymienione zostały wyroby o kodzie CN 2206 00 – pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.
W myśl art. 94 ust. 1 ustawy, piwem w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości.
Produkcją piwa w rozumieniu ustawy jest wytwarzanie lub przetwarzanie piwa, a także jego rozlew – art. 94 ust. 2 ustawy.
Podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato – art. 94 ust. 3 ustawy.
Stawka akcyzy na piwo wynosi 7,79 zł od 1 hektolitra za każdy stopień Plato gotowego wyrobu – art. 94 ust. 4 ustawy. Stosownie do art. 8 ust. 1 pkt 1 ustawy, przedmiotem opodatkowania akcyzą jest produkcja wyrobów akcyzowych.
Zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy, obowiązek podatkowy powstaje z dniem wykonania czynności lub zaistnienia stanu faktycznego podlegających opodatkowaniu akcyzą, chyba że przepisy ustawy stanowią inaczej.
Podatnikiem akcyzy jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, która dokonuje czynności podlegających opodatkowaniu akcyzą lub wobec której zaistniał stan faktyczny podlegający opodatkowaniu akcyzą (…) – art. 13 ust. 1 ustawy.
Stosownie do art. 47 ust. 1 pkt 5 ustawy, produkcja wyrobów akcyzowych określonych w załączniku nr 2 do ustawy, w tym opodatkowanych zerową stawką akcyzy ze względu na ich przeznaczenie, oraz wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem produkcji wyrobów akcyzowych, od których została zapłacona przedpłata akcyzy. Natomiast zgodnie z art. 22 ust. 1 ustawy, z zastrzeżeniem art. 47 ust. 1 pkt 1-4 i 6, w przypadku produkcji poza składem podatkowym wyrobów akcyzowych, o których mowa w załączniku nr 2 do ustawy, oraz wyrobów akcyzowych innych niż określone w załączniku nr 2 do ustawy, objętych stawką akcyzy inną niż stawka zerowa, producent jest obowiązany, bez wezwania organu podatkowego:
1. składać właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego deklaracje w sprawie przedpłaty akcyzy, według ustalonego wzoru,
2. obliczać i wpłacać przedpłatę akcyzy na rachunek właściwego urzędu skarbowego, w wysokości akcyzy, jaka będzie należna od wyprodukowanych wyrobów akcyzowych w danym miesiącu – za miesięczne okresy rozliczeniowe, w terminie do ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, w którym wyroby akcyzowe zostaną wyprodukowane.
Wpłaconą przedpłatę akcyzy zalicza się na poczet akcyzy należnej za miesiąc rozliczeniowy, o którym mowa w ust. 1 – art. 22 ust. 2 ustawy.
Wpłaconą przedpłatę akcyzy uwzględnia się w deklaracji podatkowej, o której mowa w art. 21 ust. 1 pkt 1 – art. 22 ust. 3 ustawy.
W myśl art. 21 ust. 1 ustawy, podatnik jest obowiązany, bez wezwania organu podatkowego:
1. składać właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego deklaracje podatkowe według ustalonego wzoru,
2. obliczać i wpłacać akcyzę na rachunek właściwego urzędu skarbowego – za miesięczne okresy rozliczeniowe, w terminie do 25. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.
Z opisu sprawy wynika, że Wnioskodawca zamierza rozpocząć działalność produkcyjną w zakresie produkcji, magazynowania, zakupu i sprzedaży piwa, dokonując płatności podatku akcyzowego w formie przedpłaty. Po zakończeniu fermentacji piwo będzie przelewane do zbiornika rozlewczego, a ilość piwa znajdująca się w tym zbiorniku, przed rozlaniem do opakowań jednostkowych, będzie przyjmowana jako podstawa opodatkowania.
Wątpliwość Spółki dotyczy możliwości przyjmowania jako podstawy opodatkowania, ilości piwa rozlanego do opakowań jednostkowych, przekazanego do magazynu i przeznaczonego do sprzedaży.
Jak wynika z przywołanych przepisów art. 94 ust. 3 ustawy, w przypadku produkcji piwa do ustalenia podstawy opodatkowania przyjmuje się liczbę hektolitrów gotowego wyrobu. Produkcją piwa jest jego wytwarzanie lub przetwarzanie, a także rozlew. Przepisy ustawy nie definiują pojęcia „wyrób gotowy”. Zgodnie z internetowym Słownikiem języka polskiego (https://sjp.pwn.pl/szukaj/gotowy.html), „wyrób” to przedmiot stanowiący końcowy produkt pracy rzemieślnika lub wynik procesu produkcyjnego zakładu. Natomiast zgodnie z tym samym słownikiem – „wyroby gotowe” to towary robione seryjnie i sprzedawane w sklepie.
Wnioskodawca, jak przedstawił w opisie zdarzenia przyszłego, zamierza produkować, kupować i sprzedawać piwo. Końcowym wyrobem produkcji będzie piwo rozlewane do opakowań jednostkowych, przekazywane do magazynu i przeznaczone do sprzedaży. Wyprodukowane przez Wnioskodawcę piwo, które zostanie rozlane do opakowań jednostkowych, odpowiada więc słownikowej definicji wyrobu gotowego.
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z dnia 3 czerwca 2019 r., nr sprawy 0111-KDIB3-3.4013.104.2019.1.MAZ uznał stanowisko Wnioskodawcy za prawidłowe, stwierdzając, że do obliczenia podstawy opodatkowania należy przyjąć ilość piwa wyprodukowanego przez Spółkę, czyli ilość wyrobu gotowego rozlanego do opakowań jednostkowych, przekazanego do magazynu i przeznaczonego do sprzedaży. 
 

Malwina Sik
Konsultant podatkowy, aplikant adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel. (22) 517 30 60