4. Produkcja wina a podatek akcyzowy
Zgodnie z ustawową definicją produkcją wina jest wytwarzanie lub przetwarzanie wina, a także jego rozlew. Jak podkreśla się w literaturze z uwagi na ww. szerokie definiowane produkcją wina jest nie tylko jego wytwarzanie, które w Polsce ze względu na warunki atmosferyczne może występować w ograniczonym zakresie, ale również jego przetwarzanie czy też sam rozlew bez poddawania wina jakimkolwiek procesom. Tak jak w przypadku innych wyrobów akcyzowych produkcja wina może odbywać się tylko i wyłącznie w składzie podatkowym. Wyjątek od tej zasady wprowadza art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym: produkcja wina może odbywać się poza składek podatkowym jeżeli:
- produkcja wina następuje z wykorzystaniem wyłącznie wyrobów akcyzowych, od których akcyza została zapłacona w wysokości równej lub wyższej od kwoty akcyzy przypadającej do zapłaty od wyprodukowanych wyrobów akcyzowych;
- produkcja wina jest w mniejszej ilości niż 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, a produkowane wino uzyskane jest z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r.;
- wino wytwarzane jest domowym sposobem przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży;
- producent dokona przedpłaty akcyzy na poczet wina, które zostanie wyprodukowane w miesiącu następującym po miesiącu, w którym przedpłata została uiszczona
Marek Zagórski
starszy konsultant podatkowy
marek.zagorski@isp-modzelewski.pl
Tel. (22) 517 30 99