W interpretacji indywidualnej z dnia 16 kwietnia 2020 r. (sygn. 0111-KDIB3-3.4013.52.2020.1.JS) wskazano, że w przypadku produkcji wyrobów akcyzowych w postaci cydru, która zakończy się w momencie uzyskania wyrobu gotowego, który może być już skierowany do konsumpcji (sprzedaży), obowiązek podatkowy powstanie w momencie zakończenia procesu produkcji, który może być identyfikowany z etapem produkcji polegającym na rozlaniu gotowego cydru do butelek (opakowań jednostkowych).
W opisie sprawy wnioskodawca wskazał, że w przypadku prowadzonej produkcji cydru metodami naturalnymi, proces technologiczny będzie składał się z następujących etapów:
Pytanie wnioskodawcy związane było z tym, po którym etapie produkcji cydru należy naliczyć podatek od wyrobów akcyzowych:
Organ wskazał, że analiza przepisów ustawy o podatku akcyzowym, na tle przedstawionego opisu stanu faktycznego pozwala stwierdzić, że w opisanej sytuacji przedmiotem opodatkowania będzie produkcja wyrobów akcyzowych w postaci cydru, która zakończy się w momencie uzyskania wyrobu gotowego, który może być już skierowany do konsumpcji (sprzedaży). Obowiązek podatkowy powstanie zatem w momencie zakończenia procesu produkcji, który może być identyfikowany z etapem produkcji polegającym na rozlewaniu gotowego cydru do butelek (opakowań jednostkowych).
Reasumując, stwierdzono, że podatek akcyzowy należy naliczyć od gotowego wyrobu rozlanego do butelek. Podstawą opodatkowania jest bowiem ilość wyrobu gotowego, tj. cydru, którego produkcja w tej postaci zostanie zakończona.
Agata Strocka
Konsultant podatkowy
Główny specjalista
w Dziale Audytu Podatkowego
agata.strocka@isp-modzelewski.pl
Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.
Jest to elektroniczny tygodnik podatkowy, udostępniany Subskrybentom w każdy poniedziałek w formie newslettera.