Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 5/2018

3. Projekt rozporządzenia w sprawie dodatkowych danych podlegających wskazaniu w zgłoszeniu przewozu towarów.

W dniu 4 czerwca 2018 r. na stronie internetowej Rządowego Centrum Legislacji został
opublikowany projekt rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie dodatkowych danych podlegających wskazaniu w
zgłoszeniu przewozu towarów.

Projekt jest aktem wykonawczym do art. 7c ust. 2 ustawy z dnia 9 marca 2017 r. o
systemie monitorowania drogowego i kolejowego przewozu towarów.

Projekt rozporządzenia przewiduje wprowadzenie obowiązku wskazania w zgłoszeniu
dodatkowych danych w postaci stawki podatku od towarów i usług, w przypadku przewozu towarów klasyfikowanych do
pozycji CN od 1507 do 1516 i 1517, z wyłączeniem margaryny oraz margaryny płynnej. Rozwiązanie to ma na celu
podniesienie skuteczności przebiegu procesu monitorowania przewozu tych towarów. Wskazanie zastosowanej stawki
podatku od towarów i usług w momencie dokonania zgłoszenia przewozu będzie obowiązkiem podmiotu wysyłającego albo
podmiotu odbierającego.
Jak czytamy w uzasadnieniu określenie stawki podatku VAT pozwoli ograniczyć negatywne
skutki, polegające na dokonaniu w dokumentach potwierdzających transakcję sprzedaży oleju celowej zmiany danych
dotyczących rodzaju sprzedawanego oleju ? z oleju jadalnego, opodatkowanego stawką VAT 5%, na tzw. olej techniczny,
opodatkowany stawką podstawową VAT w wysokości 23%. Celem takiego procederu jest zawyżenie przez nieuczciwego
sprzedawcę stawki podatku i pobranie tego podatku od nabywcy w wyższej wysokości, przy czym podatek ten nie zostaje
odprowadzony do budżetu państwa. Powyższe działanie stanowi naruszenie przepisów ustawy o podatku od towarów i
usług, która stanowi, że do dostaw jadalnego oleju rzepakowego stosuje się stawkę obniżoną VAT 5%, niezależnie od
jego dalszego przeznaczenia.
Rozporządzenie miałoby wejść w życie po upływie 2 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Aleksandra Garbarczyk
młodszy konsultant
podatkowy

aleksandra.garbarczyk@isp-modzelewski.pl
tel.
(22) 517 30 60