Serwis Doradztwa Podatkowego

Klasyfikacja danego wyrobu jako napoju fermentowanego

Jak stwierdził Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi w sprawie I SA/Łd 359/21 skoro warunek umieszczenia wyrobu w butelce zamkniętej specjalnym, zabezpieczonym korkiem i warunek nasycenia wyrobu dwutlenkiem węgla do odpowiedniego ciśnienia są oddzielone spójnikiem rozłącznym „albo”, to znaczy, że wystarczy spełnienie jednego z tych warunków.

Przedmiotem sporu jest właściwe zaklasyfikowanie według odpowiednich przepisów u.p.a. spornego wyrobu bądź jako piwa, bądź jako napoju fermentowanego i na skutek takiej kwalifikacji zastosowanie odpowiedniej stawki podatku akcyzowego. Podatnik produkowany przez siebie napój zaklasyfikował jako mieszaninę piwa i napoju bezalkoholowego do kodu CN 2206 00, objętego art. 94 ust. 1, 2, 3 i 4 u.p.a., do którego produkcji ma zastosowanie stawka akcyzy w takiej wysokości, jak do produkcji piwa. Organy podatkowe natomiast uznały, że wyrób ten jest musującym napojem fermentowanym, klasyfikowanym także do kodu CN 2206 00, ale objętym art. 96 ust. 1 pkt 1 u.p.a., do którego produkcji ma zastosowanie wyższa stawka akcyzy właściwa dla pozostałych napojów fermentowanych.

Zgodnie z art. 94 ust. 1 u.p.a. w brzmieniu obowiązującym w okresach objętych zaskarżoną decyzją piwem w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości. Z przepisu tego wynika zatem, że dla potrzeb zastosowania u.p.a. i opodatkowania wyrobu podatkiem akcyzowym jako piwo należy także traktować wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, które to wyroby objęte są inną pozycją CN, niż piwo otrzymywane ze słodu, jednakże pod warunkiem, że moc alkoholu w takim wyrobie przekracza graniczną, wskazaną w przepisie wartość objętości.

Natomiast zgodnie z art. 96 ust. 1 pkt 1 lit. a tej ustawy napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są musujące napoje fermentowane, czyli wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2206 00 oraz wyroby oznaczone kodami CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i objęte pozycją 2205, niewymienione w art. 95, które znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechują się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze, oraz mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającą 13% objętości – pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji.

Klasyfikacji towaru do odpowiedniego kodu CN dokonuje się na podstawie art. 3 u.p.a. i organy dokonały takiej klasyfikacji powołując się na reguły interpretacyjne dotyczące klasyfikowania piwa otrzymywanego ze słodu i klasyfikowania napojów fermentowanych, które obejmują zarówno naturalnie musujące, jak i nasycone dwutlenkiem węgla, oraz mieszaniny napojów bezalkoholowych i fermentowanych. Zasadne jest zatem stwierdzenie organu odwoławczego, że w definicji piwa na podstawie przepisów u.p.a. mieści się także wyrób będący mieszaniną piwa otrzymywanego ze słodu z napojami bezalkoholowymi, o ile rzeczywista objętościowa moc alkoholu w takim wyrobie przekracza 0,5% objętości. Wyrób taki jest objęty pozycją CN 2206 00, co nie znaczy, że wszystkie wyroby będące mieszaniną piwa z napojami bezalkoholowymi są piwem w rozumieniu u.p.a. Jeżeli bowiem wyrób będący mieszaniną piwa z napojem bezalkoholowym ma cechy napoju musującego opisane w art. 96 ust. 1 pkt 1 lit. a u.p.a., czyli znajduje się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechujących się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze oraz rzeczywista objętościowa moc alkoholu przekracza 1,2% objętości, lecz nie przekracza 13% objętości – pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, to taka mieszanina piwa i napoju bezalkoholowego jest musującym napojem fermentowanym. Organ podatkowy prawidłowo również zinterpretował wynikające z powyższego przepisu warunki uznania wyrobu za musujący napój fermentowany. Skoro bowiem warunek umieszczenie wyrobu w butelce zamkniętej specjalnym, zabezpieczonym korkiem i warunek nasycenia wyrobu dwutlenkiem węgla do odpowiedniego ciśnienia są oddzielone spójnikiem rozłącznym „albo”, to znaczy, że wystarczy spełnienie jednego z tych warunków.

 

Marek Zagórski

konsultant podatkowy

marek.zagorski@isp-modzelewski.pl

tel. 22 517 30 60

Akcyza i podatek akcyzowy

Serwis Instytutu Studiów Podatkowych pod redakcją naukową prof. dr hab. Witolda Modzelewskiego zawierający informacje, interpretacje, komentarze, orzecznictwo oraz publicystykę dotyczącą akcyzy i podatku akcyzowego w Polsce i Unii Europejskiej

Akcyza i podatek akcyzowy                               

Skontaktuj się z naszą redakcją