Serwis Doradztwa Podatkowego

Wyższa akcyza na piwa smakowe

     Wskutek dyrektywy Rady (UE) 2020/1151 z dnia 29 lipca 2020 r. zmieniającej dyrektywę 92/83/EWG w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych, państwa członkowskie UE uzyskały możliwość uwzględniania składników piwa dodanych po fermentacji w celu ustalenia stopni Plato (element podstawy opodatkowania piwa). Powyższa zmiana może przyczynić się do wzrostu akcyzy od piwa, jednakże państwa członkowskie, które w dniu 29 lipca 2020 r. nie uwzględniają składników piwa dodanych po fermentacji do celów pomiaru w stopniach Plato, mogą w dalszym ciągu stosować taką metodykę do dnia 31 grudnia 2030 r.

 

Rafał Linka

Młodszy konsultant podatkowy

rafal.linka@isp-modzelewski.pl

Skontaktuj się z naszą redakcją