Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 18/2019

7. Ubytki wyrobów akcyzowych ? nowe przepisy

Ministerstwo Finansów przygotowało projekt nowego rozporządzenia w sprawie norm dopuszczalnych ubytków niektórych wyrobów akcyzowych (nowe przepisy wejdą w życie po 14 dniach od ogłoszenia rozporządzenia w Dzienniku Ustaw).

Zmiany w zakresie ubytków będą dotyczyły przede wszystkim strat powstających przy produkcji piwa i wyrobów winiarskich, które będą traktowane analogiczne do wyrobów węglowych i energetycznych. Ostatecznie rozporządzenie będzie określało normy dopuszczalnych ubytków wyrobów akcyzowych:

1)    oznaczonych kodami CN:
a)     od 2710 12 11 do 2710 12 90 ? olejów lekkich i preparatów oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1155 i 1210), zwanymi dalej „biokomponentami”,
b)     od 2710 19 11 do 2710 19 29 ? olejów średnich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami,
c)    od 2710 19 31 do 2710 19 68 ? olejów ciężkich oraz bez względu na kod CN ich mieszanin z biokomponentami? zwanych dalej „paliwami ciekłymi”;

2)     wyrobów węglowych;

3)     niewymienionych w załączniku nr 2 do ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, zwanej dalej „ustawą”, opodatkowanych stawką podatku akcyzowego inną niż stawka zerowa, z wyłączeniem płyn udo papierosów elektronicznych oraz wyrobów nowatorskich;

4)     określonych w załączniku nr 2 do ustawy, opodatkowanych zerową stawką podatku akcyzowego ze względu na ich przeznaczenie;

5)     piwa objętego pozycją CN 2203 00;

6)     objętych pozycjami CN:
a)     2204 ? win ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi, moszczu gronowego innego niż ten objęty pozycją CN 2009,
b)     2205 ? wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami aromatycznymi,
c)     2206 00 ? pozostałych napojów fermentowanych (na przykład cydr (cidr), perry i miód pitny); mieszanek napojów fermentowanych oraz mieszanek napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienionych ani niewłączonych? zwanych dalej „wyrobami winiarskimi”.
W projekcie rozporządzenia przewidziano również aktualizację kodów Nomenklatury Scalonej (CN) ? wdrożone zostaną kody CN stosowane zgodnie z obowiązującymi przepisami celnymi
.
 

Agata Strocka
Konsultant podatkowy
Główny specjalista
w Dziale Audytu Podatkowego
agata.strocka@isp-modzelewski.pl
tel.: (22) 517 30 69