8. Określenie produktów pośrednich w stosunku do definicji innych napojów w przepisach Dyrektywy Rady 92/83/EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych
Zgodnie z art. 17 ust 1 Dyrektywy Rady 92/83 EWG przez pojęcie „produkty pośrednie”
rozumie się wszelkie produkty o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2 % obj., lecz nie
przekraczającej 22 % obj., oznaczone kodami CN 2204, 2205 i 2206, z wyjątkiem produktów określonych w art. 2, 8 i
12.
W definicji produktów pośrednich rozróżnia się trzy podstawowe elementy, tj:
- kody taryfowe,
- rzeczywista objętość mocy alkoholu, na wyższym poziomie ? do 22 % objętości jak w
przypadku wina, piwa oraz innych napojów przefermentowanych, - odpowiednia kwalifikacja napoju do właściwego kodu i odpowiedniej zawartości
alkoholu, istotne jest, czy nie może on być zakwalifikowany jako wino lub inny napój przefermentowany. Tylko w
tym przypadku przyporządkowany zostanie do kategorii produktów pośrednich.
W myśl art. 17 ust. 2 Dyrektywy Rady 92/83 EWG: bez uszczerbku dla przepisów art. 12
Państwa Członkowskie mają prawo uznawać za produkty pośrednie wszelkie niemusujące napoje przefermentowane, objęte
zakresem stosowania art. 12 ust. 1, o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 5,5 % obj., niebędące
całkowicie pochodnymi procesu fermentacji oraz wszelkie musujące napoje przefermentowane, objęte zakresem stosowania
art. 12 ust. 2 o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 8,5 % obj., niebędące całkowicie pochodnymi
procesu fermentacji.
Zgodnie z przyjętą praktyką art. 12 Dyrektywy Rady 92/83 EWG należy rozumieć w
następujący sposób:
- inne niemusujące napoje przefermentowane o rzeczywistej zawartości alkoholu
przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 10% objętości oraz inne musujące napoje przefermentowane
o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 13% objętości mogą
zawierać dodatek alkoholu pochodzącego z procesu destylacji i wciąż zachowują status innych napojów
przefermentowanych, natomiast - w przypadku innych niemusujących napojów przefermentowanych o rzeczywistej zawartości
alkoholu przekraczającej 10% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości oraz innych musujących napojów
przefermentowanych o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 13% objętości, lecz nieprzekraczającej 15%
objętości, zawartość dodatku alkoholu pochodzącego z procesu destylacji sprawia, że nie mieszczą się one w
kategorii innych napojów fermentowanych, lecz powinny być traktowane jako produkty pośrednie.
Wyjątek od tej zasady przewiduje art. 17 ust. 2, który także w ramach grupy wskazanej
powyżej w pkt a, umożliwia (przepis fakultatywny) zaliczenie do produktów pośrednich, zamiast do innych napojów
przefermentowanych (co zasadniczo może się wiązać z zastosowaniem wyższej stawki akcyzy):
- niemusujących napojów przefermentowanych, o rzeczywistej zawartości alkoholu
przekraczającej 5,5% objętości (a zatem opcja ta nie dotyczy niemusujących napojów przefermentowanych, o
rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 5,5% objętości), oraz - musujących napojów przefermentowanych, o rzeczywistej zawartości alkoholu
przekraczającej 8,5% objętości (a zatem opcja ta nie dotyczy musujących napojów przefermentowanych, o
rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 8,5% objętości).
Należy przyjąć, że dyrektywy wiążą tylko co do celu, a w związku z tym w polskich
przepisach realizuje się cel art. 17 ust 2 Dyrektywy Rady 92/83 EWG w zakresie, w jakim inne niemusujące napoje
przefermentowane o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 5,5% objętości, lecz nieprzekraczającej 10%
objętości oraz inne musujące napoje przefermentowane o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 8,5%
objętości, lecz nieprzekraczającej 13% objętości, tj. wyroby te traktowane są w polskich regulacjach jako produkty
pośrednie (wyroby pośrednie według nazewnictwa używanego w polskich przepisach).
Malwina Sik
konsultant prawny
aplikant
adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel.
(22) 517 30 67