Opodatkowanie akcyzą wyrobów alkoholowych
1. Projekt nowej ustawy o wyrobach winiarskich
Resort rolnictwa i rozwoju wsi opublikował projekt nowej ustawy (z dnia 10 sierpnia 2020 r.) o wyrobach winiarskich.
W uzasadnieniu projektu wskazano: ?Zagadnienia dotyczące wyrobu fermentowanych wyrobów winiarskich mogą być uregulowane na poziomie Unii Europejskiej. Jedynie nieliczne kraje, głównie z Europy Środkowej i Europy Północnej posiadają rozwiązania legislacyjne dotyczące wyrobu i znakowania fermentowanych napojów winiarskich. Polska, jako kraj będący znaczącym producentem owoców, posiada szczegółowe uregulowania w tym zakresie. Niemniej jednak należy dostosować te wymagania do zmieniającej się sytuacji rynkowej?.
Proponowane zmiany obejmują m.in. zwiększenie limitów produkcji z surowców pozyskanych z własnego gospodarstwa, uproszczenia dotyczące zbierania danych statystycznych oraz zmniejszenie liczby kontroli. W projekcie przewidziano również dostosowanie krajowych regulacji do unijnych wymogów dotyczących wspólnej organizacji rynku wina.
Ponadto uproszczeniu i ujednoliceniu mają ulec wymagania w sprawie wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu albo rozlewu wyrobów winiarskich. Przewiduje się również, że nowe regulacje zwiększą konkurencyjność firm wyrabiających cydr, perry, wina owocowe markowe i miód pitny markowy. Chodzi o produkty z surowców pozyskanych we własnym gospodarstwie.
Autorzy projektu zapowiadają zmniejszenie liczby kontroli, co ma być konsekwencją wprowadzenia elektronicznego obiegu dokumentów między instytucjami kontrolnymi w ramach kontroli w sektorze wina.
Agata Strocka
Konsultant podatkowy
Główny specjalista w Dziale Audytu Podatkowego