1. Metody ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa zgodnie z rozporządzeniem z dnia 13 lutego 2009 r. w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa
Prawodawca upoważnił ministra właściwego do spraw finansów publicznych do określenia w drodze rozporządzenia szczegółowych metod ustalania dalszych parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa, w szczególności wyznaczania stopni Plato w piwie gotowym. Zgodnie z art. 94 ust 5 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, minister właściwy do spraw finansów publicznych powinien w swoim rozporządzeniu uwzględnić przepisy prawa Unii Europejskiej w zakresie akcyzy oraz technologię wytwarzania piwa.
Zgodnie z rozporządzeniem z dnia 13 lutego 2009 r. w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa uwzględniając delegację ustawową zarówno co do wskazania metod, jak i uwzględniając prawo UE oraz technologię wytwarzania piwa – Minister Finansów w § 3 tegoż rozporządzenie określił metodę ustalania podstawy opodatkowania piwa, stanowiąc, że:
Zdefiniowanie wymienionych pojęć nastąpiło w § 2 powyższego rozporządzenia. Wskazano w nim, że użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
Malwina Sik
konsultant prawny
aplikant adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel. (22) 517 30 67
Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.
Jest to elektroniczny tygodnik podatkowy, udostępniany Subskrybentom w każdy poniedziałek w formie newslettera.