3. Podstawowe elementy definicji innych napojów przefermentowanych
Zgodnie z art. 17 Dyrektywy Rady 92/83 EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych:
1. przez pojęcie „inne niemusujące napoje przefermentowane” rozumie się wszelkie produkty oznaczone kodami taryfowymi CN 2204 i 2205, z wyjątkiem produktów określonych w art. 8, oraz produkty oznaczone kodem taryfowym CN 2206, z wyjątkiem innych musujących napojów przefermentowanych, określonych w pkt 2 niniejszego artykułu oraz wszelkich produktów, do których stosuje się art. 2:
2. Termin „inne musujące napoje przefermentowane” obejmuje wszelkie produkty oznaczone kodem taryfowym CN 2206 00 91 oraz produkty oznaczone kodami taryfowymi CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, niewymienione w art. 8, które:
Podkreślić należy, że „wyjątkowo w przypadku napojów musujących istotne są również dodatkowe cechy dotyczące opakowania, ciśnienia, obecności dwutlenku węgla w roztworze. Charakterystyczna dla napojów fermentowanych (oraz produktów pośrednich) jest rola negatywnej części definicji, która rozgranicza pojęcie napojów przefermentowanych od wina i piwa”
Innym napojom przefermentowanym przyporządkowane zostały zasadniczo te same kody taryfowe, które są stosowane w przypadku wina. Dodatkowo (w istocie jednak to ta część definicji dotyczy największej części napojów) do tej grupy napojów alkoholowych przyporządkowano również towary oznaczone kodem taryfowym CN 2206 – Cydr (cidr), perry, miód pitny i pozostałe napoje fermentowane oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niesklasyfikowane (z wyłączeniem piwa, wina ze świeżych winogron, moszczu gronowego, wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami aromatycznymi).
Szczególnie problematyczne, a jednocześnie istotne, zważywszy na to, że z mocy art. 16 dyrektywy 92/83 produkty pośrednie powinny być opodatkowane według wyższej stawki niż napoje przefermentowane (ewentualnie na tym samym poziomie), jest określenie, czy analogicznie jak w przypadku wina i piwa, cały alkohol etylowy w innych napojach przefermentowanych musi pochodzić z procesu fermentacji. Analizując treść omawianego artykułu, należy stwierdzić, że samo użycie pojęcia „inne napoje przefermentowane” wskazuje, iż podstawowym procesem powinien być proces fermentacji. Jednak nie jest to wyłączny proces, na którego bazie może powstawać alkohol zawarty w takich napojach. Na taką konkluzję wskazują następujące argumenty:
Malwina Sik
konsultant prawny
aplikant adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel. (22) 517 30 67
Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.
Jest to elektroniczny tygodnik podatkowy, udostępniany Subskrybentom w każdy poniedziałek w formie newslettera.