Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 3/2018

 

 

3. Podstawowe elementy definicji innych napojów przefermentowanych

Zgodnie z art. 17 Dyrektywy Rady 92/83 EWG z dnia 19 października 1992 r. w sprawie harmonizacji podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych:

1. przez pojęcie „inne niemusujące napoje przefermentowane” rozumie się wszelkie produkty oznaczone kodami taryfowymi CN 2204 i 2205, z wyjątkiem produktów określonych w art. 8, oraz produkty oznaczone kodem taryfowym CN 2206, z wyjątkiem innych musujących napojów przefermentowanych, określonych w pkt 2 niniejszego artykułu oraz wszelkich produktów, do których stosuje się art. 2:

  • o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 1,2 % obj., lecz nie  przekraczającej 10 % obj.,
  • o rzeczywistej zawartości alkoholu przekraczającej 10 % obj., lecz nie przekraczającej 15 % obj., pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym produkcie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji.

2. Termin „inne musujące napoje przefermentowane” obejmuje wszelkie produkty oznaczone kodem taryfowym CN 2206 00 91 oraz produkty oznaczone kodami taryfowymi CN 2204 10, 2204 21 10, 2204 29 10 i 2205, niewymienione w art. 8, które:

  • znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek albo cechują się nadciśnieniem wynoszącym co najmniej trzy bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze,
  • mają rzeczywistą zawartość alkoholu przekraczającą 1,2 % obj., lecz nie przekraczającą 13 % obj.,
  • mają rzeczywistą zawartość alkoholu przekraczającą 13 % obj., lecz nie przekraczającą 15 % obj., pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym produkcie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji.

 

Podkreślić należy, że „wyjątkowo w przypadku napojów musujących istotne są również dodatkowe cechy dotyczące opakowania, ciśnienia, obecności dwutlenku węgla w roztworze. Charakterystyczna dla napojów fermentowanych (oraz produktów pośrednich) jest rola negatywnej części definicji, która rozgranicza pojęcie napojów przefermentowanych od wina i piwa”

Innym napojom przefermentowanym przyporządkowane zostały zasadniczo te same kody taryfowe, które są stosowane w przypadku wina. Dodatkowo (w istocie jednak to ta część definicji dotyczy największej części napojów) do tej grupy napojów alkoholowych przyporządkowano również towary oznaczone kodem taryfowym CN 2206 – Cydr (cidr), perry, miód pitny i pozostałe napoje fermentowane oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niesklasyfikowane (z wyłączeniem piwa, wina ze świeżych winogron, moszczu gronowego, wermutu i pozostałych win ze świeżych winogron aromatyzowanych roślinami lub substancjami aromatycznymi).

Szczególnie problematyczne, a jednocześnie istotne, zważywszy na to, że z mocy art. 16 dyrektywy 92/83 produkty pośrednie powinny być opodatkowane według wyższej stawki niż napoje przefermentowane (ewentualnie na tym samym poziomie), jest określenie, czy analogicznie jak w przypadku wina i piwa, cały alkohol etylowy w innych napojach przefermentowanych musi pochodzić z procesu fermentacji. Analizując treść omawianego artykułu, należy stwierdzić, że samo użycie pojęcia „inne napoje przefermentowane” wskazuje, iż podstawowym procesem powinien być proces fermentacji. Jednak nie jest to wyłączny proces, na którego bazie może powstawać alkohol zawarty w takich napojach. Na taką konkluzję wskazują następujące argumenty:

  • poszczególne pozycje CN w ramach niniejszej kategorii dopuszczają dodatek alkoholu pochodzącego z procesu destylacji [zob. noty wyjaśniające do CN 2206 wskazujące na możliwość dodania alkoholu, o ile zachowany jest pomimo takiego dodatku podstawowy charakter danego produktu (np. cydr z dodatkiem alkoholu w celu osiągnięcia zawartości alkoholu 9% objętości)];
  • prawodawca wspólnotowy wyraźnie wyróżnia art. 12 pkt 1 tiret pierwsze oraz pkt 2 tiret drugie na tle odpowiednio pkt 1 tiret drugie oraz pkt 2 tiret trzecie, gdyż tylko w tym ostatnim przypadku wskazuje „pod warunkiem że cały alkohol zawarty w gotowym produkcie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji”. A contrario, w pierwszym przypadku alkohol nie musi w całości pochodzić z procesu fermentacji;
  • art. 12 zawiera wyrażenie „z zastrzeżeniem art. 17”, ten drugi artykuł wskazuje, że w przypadku gdy dany wyrób chociaż co do zasady mieści się w kategorii „inne wyroby przefermentowane”, ale jednak nie jest całkowicie efektem procesu fermentacji, państwa członkowskie mają możliwość w pewnych granicach uznawać je za produkty pośrednie (opodatkowane co do zasady wyższą stawką akcyzy), a nie za inne napoje przefermentowane.

Malwina Sik
konsultant prawny
aplikant adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel. (22) 517 30 67