Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 4/2018

OPODATKOWANIE AKCYZĄ NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH

1. Wyrok TSUE w sprawie C-30/17 w przedmiocie opodatkowania podatkiem akcyzowym sprzedaży piw smakowych

W dniu 17 maja TSUE wydał wyrok C-30/17 (Dyrektor Izby Celnej w Poznaniu przeciwko
Kompanii Piwowarskiej S.A. w Poznaniu) w sprawie opodatkowania podatkiem akcyzowym sprzedaży piw smakowych.

Spór w przedmiotowej sprawie zaistniał pomiędzy Dyrektorem Izby Celnej w Poznaniu
(Polska) a Kompanią Piwowarską S.A. w Poznaniu (zwaną dalej „Kompanią Piwowarską”) w przedmiocie obliczenia kwoty
podatku akcyzowego należnego od tej spółki od sprzedaży piw smakowych.
Wyraziwszy wątpliwości co do wykładni
art. 3 ust. 1 dyrektywy 92/83, Naczelny Sąd Administracyjny postanowił zawiesić postępowanie i zwrócić się do
Trybunału z następującym pytaniem prejudycjalnym: ?Czy w świetle art. 3 ust. 1 oraz celów dyrektywy [92/83] przy
ustalaniu podstawy opodatkowania piw smakowych według skali Plato należy wziąć pod uwagę zawartość ekstraktu
rzeczywistego gotowego produktu z uwzględnieniem ekstraktu pochodzącego z dodanych, po zakończeniu fermentacji,
substancji smakowych, czy też z ich pominięciem??.

TSUE uznał, że przy uwzględnieniu zwyczajowego rozumienia i kontekstu, w jakim
zostało użyte, pojęcie „stopnia Plato”, o którym mowa w art. 3 ust. 1 dyrektywy 92/83, należy interpretować jako
stanowiące jednostkę miary odnoszącą się do ciężaru właściwego piwa, a zatem do jego brzeczki podstawowej. Reżim
prawny ustanowiony przez dyrektywy 92/83 i 92/84. Dyrektywy 92/83 i 92/84 mają bowiem na celu ustanowienie
minimalnego poziomu podatku akcyzowego na hektolitr piwa, smakowego bądź nie, przy czym wysokość podatku rośnie w
miarę wzrostu zawartości alkoholu. Przewidziany przez te dyrektywy podatek akcyzowy ma zatem na celu opodatkowanie
spożywanego alkoholu. W konsekwencji art. 2 i art. 5 ust. 1 dyrektywy 92/83 przewidują odpowiednio zwolnienia z
opodatkowania dla piw lub piw smakowych, których rzeczywista zawartość alkoholu nie przekracza 0,5% obj., oraz
stosowanie stawek obniżonych, niższych od stawki minimalnej, do piwa, którego rzeczywista zawartość alkoholu nie
przekracza 2,8% obj. Ponadto z art. 6 tiret drugie dyrektywy 92/84 wynika, że minimalna kwota podatku akcyzowego od
piwa, jeżeli jest obliczana w oparciu o stopień zawartości alkoholu, jest do niego bezpośrednio proporcjonalna.
Składniki dodane po fermentacji nie mają żadnego wpływu na zawartość alkoholu w gotowym produkcie. Zatem obliczenie
stopni Plato piwa smakowego przy uwzględnieniu nie tylko ekstraktu brzeczki podstawowej, ale także substancji
smakowych i syropu cukrowego dodanych po fermentacji mogłoby doprowadzić do opodatkowania tego piwa w stopniu
wyższym niż tradycyjnego piwa o tej samej zawartości alkoholu.

Tym samym TSUE uznał, że: ?Mając na uwadze całość powyższych rozważań, na zadane
pytanie należy odpowiedzieć, iż art. 3 ust. 1 dyrektywy 92/83 należy interpretować w ten sposób, że przy ustalaniu
podstawy opodatkowania piw smakowych według skali Plato należy wziąć pod uwagę ekstrakt brzeczki podstawowej, nie
uwzględniając przy tym substancji smakowych i syropu cukrowego dodanych po zakończeniu fermentacji.
Pełną treść
wyroku znajdą Państwo w najnowszym wydaniu Biuletynu ISP nr 5/18.

Marek Zagórski
konsultant
podatkowy

marek.zagorski@isp-modzelewski.pl
tel.
(22) 517 30 60