?
OPODATKOWANIE AKCYZĄ NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH
1. Zmiana przepisów regulujących podatek akcyzowy od alkoholu w UE
Jak wynika z informacji udzielonych przez Komisję Europejską już wkrótce ma nastąpić
zmiana obowiązujących od 1992 roku przepisów regulujących podatek akcyzowy od alkoholu w UE, która między innymi
prowadzić ma do zmniejszenia wysokości podatku dla małych producentów tych napojów oraz objąć niższymi stawkami
akcyzy piwo o większej zawartości alkoholu niż dotychczas.
Istniejące unijne przepisy dotyczące harmonizacji struktur podatków akcyzowych od
alkoholu i napojów alkoholowych uzgodniono jeszcze w latach 90. ubiegłego wieku (dyrektywa 92/83/EWG). Określają one
wspólne definicje wyrobów alkoholowych, które są objęte akcyzą, i gwarantują, że wszystkie państwa członkowskie w
ten sam sposób traktują te same wyroby. Określają one również metodę naliczania należności podatkowych od produktów
alkoholowych oraz kryteria korzystania z obniżonych stawek lub ze zwolnień. Pozostałe prawodawstwo w tej dziedzinie
oraz zaproponowane dziś przekształcenie (dyrektywa 2008/118/WE) ustanawiają przepisy mające zastosowanie do
wszystkich wyrobów objętych podatkiem akcyzowym (alkohol, tytoń i energia).
Jednym z celów projektu Komisji jest wprowadzenie jednolitego systemu certyfikacji,
uznawanego we wszystkich państwach UE, potwierdzającego status niezależnych, drobnych producentów w całej Unii.
Ograniczyć ma to koszty administracyjne i koszty przestrzegania przepisów dla drobnych producentów, którzy powinni
móc korzystać z obniżonych stawek akcyzy pod pewnymi warunkami.
Zmienione przepisy mają również zapewnić precyzyjną i spójną klasyfikację cydru w
całej UE, której brak jest obecnie główną przeszkodą dla drobnych producentów cydru, którzy nie mają dostępu do
obniżonych stawek przyznawanych małym producentom piwa i napojów spirytusowych.
Jak wynika z podanych informacji
Komisja Europejska zamierza również podnieść próg dla piwa o niższej zawartości alkoholu, które może być objęte
obniżonymi stawkami podatkowymi, z 2,8 proc. obj. do 3,5 proc. obj. W ten sposób chce zachęcić browarników do
innowacyjności i tworzenia nowych produktów. Powinno to skłonić konsumentów do wybierania napojów alkoholowych o
niskiej zawartości alkoholu zamiast standardowych wysokoprocentowych alkoholi, co powinno ograniczyć spożycie
alkoholu.
Ochronie zdrowia konsumentów a także intensyfikacji walki z nielegalną produkcją
alkoholu służyć ma natomiast wprowadzenie przejrzystych przepisów dotyczących procesów i warunków produkcji alkoholu
denaturowanego w UE. Alkohol ten wykorzystywany jest do produkcji m.in. środków czyszczących, płynów do mycia szyb,
perfum i środków zapobiegających zamarzaniu, i jest zwolniony z podatku akcyzowego. Takie zwolnienie może być
nadużywane przez nieuczciwych producentów, którzy ? nie płacąc podatków i, co ważniejsze, narażając zdrowie
konsumentów ? wykorzystują denaturat do produkcji i sprzedaży potencjalnie niebezpiecznych podróbek napojów
alkoholowych. Projekt pozwoli stworzyć nowoczesny system zgłaszania nadużyć w odniesieniu do niektórych preparatów
na bazie alkoholu, tak aby nie mogły być już stosowane jako substancje skażające.
Nastąpi także aktualizacja systemów informatycznych. Nowe przepisy zastąpią te stare,
oparte na dokumentach papierowych procedury śledzenia przemieszczenia się niektórych alkoholi denaturowanych i
doprowadzą do obowiązkowego stosowania systemu przemieszczania wyrobów akcyzowych (EMCS).
Malwina Sik
konsultant prawny
aplikant
adwokacki
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel.
(22) 517 30 67