Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 6/2018

2. Przesłanki uznania napoju alkoholowego za piwo

Aby napój alkoholowy można było uznać za piwo otrzymywane ze słodu, na co
wskazuje pozycja CN 2203, surowiec ten powinien stanowić składnik zasadniczy brzeczki nastawnej, tj. przeważać
ilościowo nad surowcami niesłodowanymi.

W wyroku z dnia 12 listopada 2015 r. NSA (I GSK 978/14) rozstrzygał sprawę
klasyfikacji produkowanego napoju alkoholowego. W ocenie skarżącego organy oraz sąd I instancji błędnie przyjęły, że
produkowany napój nie może być klasyfikowany jako pismo (do pozycji CN 2203). NSA zgodził się jednak z taką
klasyfikacją wskazując na zbyt niską zawartość sodu w produktach skarżącego.

W uzasadnieniu Sąd podkreślił, że nadanie właściwości produkowanego przez stronę
napoju alkoholowego odbywa się w procesie produkcji, przez który należy rozumieć całokształt działań związanych z
przekształceniem surowców w produkt gotowy (z przeznaczeniem dla zewnętrznego odbiorcy). Jednym z elementów procesu
produkcji jest tzw. proces technologiczny (proces podstawowy), który w okolicznościach sprawy polega na wykonywaniu
czynności (w tym nastawu brzeczki) w celu zmiany właściwości chemicznych określonych surowców (tzw. słodowanych i
niesłodowanych).

Wskazano, że ze względu na istotę sporu w przedmiotowej sprawie szczególne znaczenie
mają dwie pozycje taryfowe, tj.:

  • pozycja CN 2203 „Piwo otrzymywane ze słodu” oraz
  • pozycja CN 2206 „Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr (cidr), perry i miód
    pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie
    indziej niewymienione ani niewłączone”.

Jak wskazał Sąd: ?Z brzmienia pozycji CN 2203 wynika, że bazowym surowcem do
produkcji piwa jest słód, a więc skiełkowane i wysuszone w odpowiednim procesie ziarna zbóż słodowanych, najczęściej
jęczmienia lub pszenicy. Zatem, wbrew twierdzeniom wnoszącego skargę kasacyjną, aby napój alkoholowy można było
uznać za piwo otrzymywane ze słodu, na co wskazuje pozycja CN 2203, surowiec ten powinien stanowić składnik
zasadniczy brzeczki nastawnej, tj. przeważać ilościowo nad surowcami niesłodowanymi, które jak wskazano w Notach
wyjaśniających, mogą być (w pewnych ilościach) użyte do przygotowania brzeczki. Tym samym nie można uznać za piwo z
pozycji 2203 napoju, w którym zasadniczym składnikiem podlegającym fermentacji są surowce niesłodowane, np. syrop
glukozowy.? Dalej NSA podkreślił również, że ?zgodnie z utrwalonym orzecznictwem, w interesie pewności prawa i
ułatwienia kontroli, decydującego kryterium dla klasyfikacji taryfowej towarów co do zasady należy poszukiwać w ich
obiektywnych cechach i właściwościach, takich jak określone w pozycjach CN oraz uwagach do sekcji lub działów (?).
Wprawdzie ma rację wnoszący skargę kasacyjną, że udział dodatku surowców niesłodowanych zużytych do przygotowania
brzeczki nie został określony, niemniej jednak uwzględniając definicję piwa powinny być zachowane właściwe proporcje
surowców słodowanych i niesłodowanych, podlegających fermentacji. (?) Ustawodawca, tworząc definicję piwa w art. 94
ust. 1 u.p.a. z zamysłem posłużył się kodem CN 2203 wskazującym na piwo otrzymywane ze słodu, włączając do definicji
również wszelkie wyroby zawierające mieszaninę tego piwa z napojami bezalkoholowymi objęte pozycją CN 2206, pod
warunkiem, że rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości. Z treści pozycji CN
2203 wyraźnie bowiem wynika, że bazowym (podstawowym) składnikiem piwa powinien być słód. Stąd też nie było
konieczne określenie procentowego udziału poszczególnych składników wykorzystywanych do produkcji piwa. Zatem
wykorzystanie w produkcji napoju słodu w ilości ok. 7 % w stosunku do pozostałych substancji niesłodowanych, tak jak
w okolicznościach sprawy, nie pozwala zaklasyfikować wyprodukowanego napoju do piwa. Synonimami pojęcia „bazowy”,
„podstawowy” czy „zasadniczy” są m.in. główny, najważniejszy, decydujący. Uprawniony jest zatem pogląd, że tzw.
surowce niesłodowane nie mogą przeważać ilościowo nad składnikami słodowanymi, taki wyrób traci bowiem charakter
piwa otrzymanego ze słodu.?

Agata Strocka
Konsultant podatkowy
Główny
specjalista

w Dziale Audytu Podatkowego
agata.strocka@isp-modzelewski.pl
tel.:
(22) 517 30 69 30 77