Akcyza i Podatek Akcyzowy – Serwis ISP – Nr. 69/2024

OPODATKOWANIE AKCYZĄ WYROBÓW ALKOHOLOWYCH

1. Klasyfikacja akcyzowa wyrobu będącego mieszaniną piwa i napoju bezalkoholowego.

W decyzji z dnia 27 maja 2024 r. (znak: 0111-KDSB3-2.450.33.2024.8.SL) wydanej na podstawie art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa oraz przepisów ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (dalej określanej jako: „ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r.”) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: „Dyrektor KIS”) odniósł się do Klasyfikacji w Nomenklaturze scalonej towaru powstałego ze zmieszania piwa i napoju bezalkoholowego.

Organ wskazał w niej, że napoje alkoholowe objęte są działem 22 Nomenklatury Scalonej. Według uwagi 2 do działu 22 Nomenklatury Scalonej objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20 °C, natomiast z uwagi 3 do działu 22 Nomenklatury Scalonej wynika, że określenie „napoje bezalkoholowe” w pozycji 2202 oznacza napoje o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 0,5% objętości. Napoje alkoholowe klasyfikowane są zatem do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości.

Dyrektor KIS dodał, że pozycja 2203 Nomenklatury Scalonej obejmuje piwo otrzymywane ze słodu, a noty wyjaśniające do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2203 precyzują, że piwo jest napojem alkoholowym otrzymywanym w wyniku fermentacji roztworu (brzeczki) przygotowanego ze słodowanych zbóż (najczęściej jęczmienia lub pszenicy), wody i (zazwyczaj) chmielu, choć do przygotowania roztworu (brzeczki) mogą być również używane niesłodowane zboża (np. ziarno kukurydzy lub ryż).

Z kolei pozycja 2206 Nomenklatury Scalonej obejmuje wszelkie pozostałe napoje fermentowane (przykładowo cydr, perry i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, przy czym z treści Not Wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2206 wynika, że wskazana pozycja (tj. 2206) obejmuje wszystkie napoje fermentowane, inne niż te, które zostały objęte pozycjami od 2203 do 2205.

Wychodząc z powyższych przesłanek oraz definicji piwa zawartej w art. 94 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r., zgodnie z którą jako piwo traktuje się wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości, Organ potwierdził w przedmiotowej decyzji , że „[…] gotowy wyrób (…) rozlewany do butelek o (…), o zawartości alkoholu etylowego (…), który powstał w wyniku (…), posiada charakter napoju objętego pozycją 2206 Nomenklatury scalonej i powinien być klasyfikowany do kodu CN 2206 00 59 obejmujący pozostałe mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, spokojne w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszych”.

 

dr Joanna Kiszka

joanna.kiszka@isp-modzelewski.pl

tel. (32) 259 71 50