Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w piśmie z dnia 5 maja 2025 r., nr sprawy 0111-KDIB3-3.4013.42.2025.2.AM, uznał, że zgodnie z art. 30 ust. 9 pkt 6 ustawy, zwalnia się od akcyzy alkohol etylowy zawarty w artykułach spożywczych lub półproduktach, o których mowa w art. 32 ust. 4 pkt 3 lit. d ustawy.
Omawiane zatem zwolnienie nie dotyczy alkoholu etylowego zużywanego bezpośrednio do produkcji artykułów spożywczych lub półproduktów, o których mowa w art. 32 ust. 4 pkt 3 lit. d ustawy, ale dotyczy alkoholu etylowego już zawartego w artykułach spożywczych lub półproduktach i przy założeniu, że zawartość alkoholu etylowego w tych artykułach spożywczych lub półproduktach nie przekracza 8,5 litra alkoholu etylowego 100% vol. na 100 kg produktu dla wyrobów czekoladowych i 5 litrów alkoholu 100% vol. na 100 kg produktu dla wszystkich innych wyrobów. W tym też przypadku nie stosuje się wymagań o których mowa w art. 32 ust. 3 pkt 1, 4 lub 8, art. 32 ust. 5 pkt 1 i 2, art. 32 ust. 6, 12 i 13 oraz art. 85 ust. 1 pkt 2 lit. b oraz ust. 2 pkt 3 ustawy. Najistotniejsze jest w przypadku tego zwolnienia, aby zawartość alkoholu w tych artykułach spożywczych lub półproduktach była na odpowiednim poziomie.
Oznacza to, że produkując (…) z wykorzystaniem alkoholu etylowego w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego Wnioskodawca nie może korzystać ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem akcyzowym na podstawie art. 30 ust. 9 pkt 6 ustawy, bowiem zwolnienie to nie odnosi się do alkoholu etylowego, który dopiero ma być wykorzystywany w procesach produkcyjnych, ale do alkoholu etylowego zawartego w już wyprodukowanych wyrobach.
Alkohol etylowy wykorzystywany w procesie produkcji (…) w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego może zostać objęty zwolnieniem, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 3 lit. d ustawy o podatku akcyzowym. Wskazać przy tym należy, że możliwość skorzystania z tego zwolnienia względem alkoholu etylowego została przez ustawodawcę uwarunkowana zarówno odpowiednim przeznaczeniem tych wyrobów akcyzowych, jak również spełnieniem szeregu warunków formalnych wyszczególnionych w ustawie. Warunki te obejmują nabycie alkoholu etylowego w sposób o którym mowa w art. 32 ust. 3 pkt 1, 4 lub 8 ustawy o podatku akcyzowym, objęcie alkoholu etylowego będącego przedmiotem zwolnienia zabezpieczeniem akcyzowym, przemieszczenie go na podstawie e-DD albo dokumentu zastępującego e-DD oraz zakończenie przemieszczania w sposób, o którym mowa w art. 46b ust. 2, oraz w terminie, o którym mowa w art. 46b ust. 3 oraz dokonanie przez podmiot odbierający, podlegający obowiązkowi rejestracji (jako podmiot zużywający), zgłoszenia rejestracyjnego na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym. Podkreślić przy tym należy, że w przypadku podmiotu zużywającego zwolnienie to dotyczy ilości nieprzekraczających dopuszczalnych norm zużycia, ustalonych przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego, w oparciu o art. 85 ust. 1 pkt 2 lit. b oraz ust. 2 pkt 3 ustawy o podatku akcyzowym.
Tym samym w sytuacji, w której Wnioskodawca spełni wymagane przepisami ustawy warunki, zużywając alkohol etylowy do produkcji (…) Wnioskodawca będzie miał prawo do skorzystania nie ze zwolnienia, o którym mowa w art. 30 ust. 9 pkt 6 ustawy, ale ze zwolnienia na podstawie art. 32 ust. 4 pkt 3 lit. d ustawy o podatku akcyzowym, spełniając opisane wyżej warunki.
Malwina Sik
Adwokat
malwina.sik@isp-modzelewski.pl
tel. 22 517 30 93
Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym dniu roboczym aby porozmawiać o Twoich potrzebach i dopasować do nich naszą ofertę.
Jest to elektroniczny tygodnik podatkowy, udostępniany Subskrybentom w każdy poniedziałek w formie newslettera.