Sprzedaż posiłków zawierających wskazane w ustawie owoce morza jest opodatkowana od dnia 1 lipca 2020 r. stawką 23%.
Zgodnie z ustawą z dnia 11 marca 2004 r. dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), stawka podatku wynosi 8%.
Stawkę podatku w wysokości 8% stawkę, stosuje się do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży w zakresie:
- napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania;
- towarów nieprzetworzonych przez podatnika, innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do ustawy lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie;
- posiłków, których składnikiem są towary wskazane jako wyłączone z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy.
Sprzedaż posiłków zawierających wskazane w ustawie owoce morza jest opodatkowana od dnia 1 lipca 2020 r. stawką 23%. Każdorazowo jest zatem konieczne zweryfikowanie składu sprzedawanych posiłków pod kątem wyłączeń z grupowań wymienionych w poz. 2 i 11 załącznika nr 10 do ustawy.
Innymi słowy nie korzysta z obniżonej stawki podatku od towarów i usług sprzedaż potraw, które zawierają:
- homary,
- ośmiornice,
- towary objęte CN 0306 ? CN 0308,
- kawior oraz namiastek kawioru objęty CN 1604,
- przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605.