Jak wynika z treści ustawy z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw PKWiU 2008 dla celów podatku od towarów i usług miało zastosowanie do końca marca 2020 r. Natomiast od 1 kwietnia 2020 r. zastosowanie miało znaleźć PKWiU 2015 dla identyfikacji usług, natomiast dla towarów Nomenklatura Scalona (CN). Pandemia wywołana koronawirusem spowodowała przesunięcie wielu terminów podatkowych, również terminu wprowadzenia nowej matrycy stawek VAT na dzień 1 lipca 2020 r. Zgodnie z nowymi przepisami podstawę do identyfikowania towarów i usług w celu określenia stawki podatku VAT stanowić będzie Nomenklatura Scalona (CN) w zakresie towarów oraz Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług z 2015 r. w zakresie usług. Natomiast dotychczasowa, skomplikowana Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU) z 2008 r. nie będzie już obowiązywała.
Klucz powiązań GUS wskazuje, że wyroby sklasyfikowane dotychczas według PKWiU 2008 pod numerem 10.71.12.0 tj.: wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże zgodnie z PKWiU 2015 sklasyfikowane są pod numerami 10 71 12 1 tj. pieczywo świeże, zawierające dodatki, takie jak: miód, jajka, ser, owoce ? pozostałe pieczywo wstępnie podpieczone, zamrożone oraz
10 71 12 9 ? pozostałe wyroby piekarskie.
Według klucza powiązań GUS wyroby sklasyfikowane obecnie według PKWiU 2015 pod numerem 10.71.12.1 będą klasyfikowane według Nomenklatury Scalonej (CN) w dziele 19 pod numerami 1905 90 80. tj. gotowe artykuły spożywcze; napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet; tytoń i przemysłowe namiastki tytoniu, przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze, chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby oraz 1905 90 70 tj. chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby. Natomiast wyroby sklasyfikowane według numeru PKWiU 2015 10 71 12 9 będą klasyfikowane pod numerem CN 1905 90 70 tj. jak wyżej.
Zgodnie z treścią uzasadnienia do ustawy z dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw; stawka podatku 5% od dnia 1 lipca 2020 r. obowiązywać będzie wszystkie produkty objęte CN 19 ? Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze (w dziale tym klasyfikowane są np. makarony, płatki zbożowe, pieczywo i wyroby ciastkarskie oraz mieszaniny do ich wytworzenia, jak również wyroby gotowe takie jak kluski, makarony i niektóre pierogi, pizza surowa i podpieczona). Co za tym idzie dla wszystkich towarów sklasyfikowanych w CN 19 stawka VAT wyniesie 5%.
Martyna Betiuk
Młodszy Konsultant Podatkowy
tel. 22 517 30 60 wew. 109