Stawkę podatku w wysokości 8% stosuje się do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56).
Określając stawkę VAT w zakresie danego świadczenia należy odwołać się do klasyfikacji świadczenia na gruncie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2015 r. W dziale 56 PKWiU („Usługi związane z wyżywieniem”) pod symbolem PKWiU 56.1 tej klasyfikacji ustawodawca wskazał „Usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych”. Z kolei pod symbolem PKWiU 56.2 klasyfikacji ustawodawca wskazał „Usługi przygotowania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostałe usługi gastronomiczne”, pod symbolem PKWiU 56.21 – „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla odbiorców zewnętrznych”.
Zgodnie z objaśnieniami dział 56 USŁUGI ZWIĄZANE Z WYŻYWIENIEM obejmuje:
– usługi związane z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki „na wynos”, z lub bez miejsc do siedzenia.
Dział ten nie obejmuje jednak:
- gotowych posiłków i dań, pakowanych próżniowo, mrożonych lub w puszkach, sklasyfikowanych w 10.85.1,
- gotowych posiłków i dań, łatwo psujących się, sklasyfikowanych w 10.89.16.0,
- napojów, sklasyfikowanych w odpowiednich grupowaniach działu 11,
- sprzedaży żywności, która nie jest traktowana, jako gotowy posiłek lub sprzedaży gotowych posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanej w odpowiednich grupowaniach Sekcji G.
Zgodnie z objaśnieniami nie jest istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.
